SEO: Aylık 100 Ziyaretçiden 7300 Ziyaretçiye Ulaştık

27/10/2022

SEO: Aylık 100 Ziyaretçiden 7300 Ziyaretçiye Ulaştık

Bu blog içeriğimde İstanbul'da bulunan bir doktorun organik aramalarda yapılan doğru SEO çalışmaları ile nasıl olumlu sonuçlar aldığını sizlerle paylaşmak istedim. Umarım bu içerik SEO çalışmalarınız için size de fayda sağlar :)

Geçen yıl bu örnekte bahsettiğim doktor ile SEO çalışması konusunda anlaşma yapmak üzereyken web sitesinin WordPress tabanlı olduğunu ve eski - ağır bir tema kullandığını tespit ettim. Uzun bir ikna çalışması sonucunda doktora web sitesini baştan yapmayı önerdim. Sade, net ve hızlı çalışan bir sitesi (özel yazılım) ile çalışmalara başladık... Dipnot olarak belirtmeliyim ki, burada WordPress'i eleştirmiyorum; bu örnekte kullanılan tema çok eski ve yavaştı. Elbette WordPress'in de güncel ve hızlı temaları mevcut. Ben özel yazılım ile çalışmakta daha rahat ettiğim için siteyi yenilerken bu yöntemi tercih ettim.

İlk iş doktorun web sitesini baştan hazırlamak oldu ve web sitesinin hızlı çalışması için her türlü çalışmayı ortaya koyduk. Sonuçta ortaya tertemiz, hızlı çalışan, kolay kullanımı olan bir web sitesi çıktı... Web sitesini hazırlarken dikkat ettiğimiz temel noktalar ise içerisinde gereksiz kodlama bulundurmaması, hızlı yüklenmesi ve sayfalar arası geçişlerin hızlı olması idi. Hızlı bir web sitesi ve ziyaretçilerine mükemmel bir deneyim yaşatan web sitesi artık organik aramalarda yükselmeye hazırdı...

SEO Çalışmalarında Web Sitesi Hızının Önemi

Bir web sitesinin hızlı bir şekilde yüklenmesi web sitesi ziyaretçileri için oldukça önemli bir özelliktir. Web kullanıcıları hızlı açılan, sayfalar arası geçişleri hızlı olan web sitelerini severler. Bu da SEO konusunda oldukça kritik bir önem taşır. Çünkü Google kullanıcılarının aradıkları sonuçlara hızlı ulaşmasını ister. Bunu sağlayan web siteleri de Google gözünde değer kazanır. Bu yüzden SEO çalışmalarında web sitesinin hızlı bir yapıya sahip olmasını göz önünde bulundurmanız gereklidir.

Bu örnekte doktorun web sitesini kendi sunucularımda barındırmak ve kodlamasını kendim gerçekleştirmek istedim. Sade bir tasarım yapısı ve kodlama ile web sitesini oluşturarak yayına başladık.

Hangi Sunucu - Hosting (Barındırma) Kullanıyorum?

Bunu reklam amaçlı paylaştığımı düşünmenizi kesinlikle istemem. Ancak bana bu konuyla ilgili çok soru geldiğinden yeri gelmişken de sizlerle paylaşmak istedim. Sunucu hizmetini Netinternet firmasından almaktayım. Yaklaşık 3 yıldır kullandığım bu datacenter gerek hız, gerek donanım, gerekse de teknik destek konusunda bence oldukça başarılı. Konuyla ilgili araştırma içerisinde olanlar Netinternet firmasından gerekli bilgileri alabilirler.

Web Sitesinin Yazılım Dili - Altyapısı Nedir?

Web sitesini oluştururken PHP yazılım dili ve MySql veritabanı kullandım. Bu bahsettiğim herhangi bir hazır altyapı kodlaması değil. Tamamen kendim kurguladığım çok basit ve işlevsel bir kodlama. Hem site kodları hem de veritabanı oldukça yalın ve sade bir şekilde kurgulandı. İçerlerinde gereksiz kod ya da yük yapacak herhangi bir öğe bulunmamakta. Site içerisinde Javascript - CSS gibi eklentileri minimal şekilde kullanmak için çok özen gösterdiğimizi ve web sitesinde kullandığımız her bir görseli de en iyi şekilde optimize ettiğimizi de belirtmek isterim.

Özel Yazılım VS Wordpress başlıklı blog içeriğim de ilginizi çekebilir.

Başarılı Bir SEO Çalışması için Kullanıcı Deneyimini Önemsemek

Kullanıcı deneyimini ön planda tutarak, kolay kullanım sağlayan bir web sitesi ortaya çıkarmaya çalıştık. Öncelikle mobil kullanıcılarını düşünerek kolay gezinim sağlayan bir navigasyon oluşturduk. Web sitesinin kullanıcılar tarafından kolay gezinti sağlama özelliğinin SEO çalışmalarında çok önemli bir kriter olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kolay Kullanım Sağlamak Nedir?

Ziyaretçilerin aradıkları içeriklere basit bir şekilde ulaşması ve web sitesi içerisinde kolay bir gezinti sağlaması anlamına gelmektedir. Burada düzgün kurgulanmış bir üst menü (header) ve alt menüden (footer) bahsedebiliriz. Bunu tasarlarken ana kategori ve alt kategorileri doğru belirlemek oldukça önemlidir.

Mobil Uyumlu Web Sitesi Nedir?

Mobil uyumlu web sitesi, mobil cihazlarda kusursuz gösterim sağlayan, gerekli görüntü boyutlarında kendisini biçimlendiren web siteleri olarak adlandırılırlar. Yani masaüstünde görüntülenen ve tasarım anlamında o cihaza yönelik tasarım sunan bir web sitesi, mobil ziyarette kendisini dinamik olarak mobil cihaza uyumlandırabilir. Örnek olarak masaüstü görünümde 3 tane yan yana bulunan öğeler, mobil görünümde otomatik olarak alt alta gösterim yapabilirler.

Mobil cihazlardan internet sitesi ziyaretleri gün geçtikçe artmaya devam etmekte. Bu da mobil cihazlardan kusursuz görüntülenen sitelerin SEO anlamında bir tık önde olduğunu bize göstermekte. Biz de bu doktorun web sitesi çalışmalarında mobil görünümün kusursuz olması adına tüm çalışmaları ortaya koyduk...

SEO'da Altın Anahtar: İçerik

Altın anahtar olan içerik ile ilgili web sitesine güncellemeler yapmamız gerekiyordu. Yani web sitesinde en iyi içeriği, en doğru bilgiyi vermemiz gerekliydi...

Mevcut İçeriklerin Güncellenmesi

Öncelikli olarak mevcut içerikleri daha da fazla bilgilendirici, açıklayıcı şekilde güncellemeye özen gösterdik. Bunu yaparken her bir cümlenin bir anlam ifade etmesine ve ziyaretçiyi bilgilendirmesi için çaba harcadık. Elbette bu konuda doktorun da çabası bizi destekledi. Web sitesinde doktorun yaptığı işlemleri en iyi şekilde anlatmaya çalışmak bizi başarıya götüren yolda önemli bir adımdı.

Yeni İçerik Üretimi

İçerik anlamında gerçekten ciddi bir anlamda çalışma yapıp doktorun kendi konusunda yazabileceği en iyi içerikleri ortaya koyduk. Site ziyeretçilerilerinin aradıkları konu hakkında en doğru bilgiye ulaşması adına her detayı düşündük... Öncelikli olarak bir blog kategorisi oluşturduk ve altında doktor ile ilgili konularda ziyaretçilere fayda sağlayacak içerikler ortaya çıkardık. Yine bu alanda da doktorun içerik kısmında bizi desteklemesi oldukça önemliydi. Yeni bir içerik oluştururken sadece içerik oluşturmaya odaklanmadık. Her bir içeriğin internet ortamında en iyisi olması adına düşündük ve çalışmalarımızı sürdürdük.

Sitedeki Gezinti Sürelerini Uzatmak

Web sitenizdeki ziyaret sürelerini uzatmak doğrudan SEO başarınıza etki eder. Çünkü ortalama ziyaret süreniz uzun olduğunda ziyaretçileriniz için istedikleri içerikleri ortaya koyuyor ve onların siteniz içerisinde dolaşmasını sağlıyorsunuz. Bu da Google'ın en önem verdiği değerlerden birisi. Bu örnekte de ziyaret sürelerini uzatmak adına en iyi içeriği oluşturmaya, içerikleri videolar ile desteklemeye çalıştık.

Ziyaret Süresinde İçeriğin Etkisi

İçerikleriniz kaliteli, özgün ve bilgi verici olduğu zaman o içeriği ziyaret eden kullanıcı içeriği okuyacaktır. Hatta sitenizdeki diğer içerikler de ziyaretçiniz tarafından farkedilecektir. Dolayısıyla sitenize gelen ziyaretçileriniz birden fazla içeriğinizi inceleyecektir. Elbette burada site içi bağlantılar ve kolay navigasyon sağlamak da çok önemlidir. Bu örnekte her blog içeriğinden ilgili olan diğer blog içeriklerine iç bağlantılar sağladık ve buna bağlı ziyaretçilerin diğer içeriklerimizi de görmesini ve sitemizde vakit geçirmelerini sağladık.

Ziyaret Süresinde Videonun Etkisi

Video içerikler kullanıcıların ilgisini çeker ve genellikle düz yazılara göre daha çok tüketilirler. Dolayısı ile doktorun da yoğun çabası ile özgün, bilgilendirici videolar üretildi ve bunlar web sitesinde ilgili içeriklere yerleştirildi. Bu videolar ziyaretçilerin ilgilisini çekti ve sitedeki gezinti süresine olumlu olarak ciddi katkılar sağladı. SEO çalışmalarında video içeriğe önem vermenizi ve metinlerinizi videolar ile desteklemenizi şiddetle öneririm.

Sürekli Yeni İçerik Üretmek

Yukarıda bahsettiğim işlemleri yapıp sonrasında bırakmak elbette SEO çalışması için doğru bir işlem değil. SEO çalışmaları süreklilik gerektiren ve hatta Google'da yükselişten sonra düşmemesi için daha da çok emek verilmesi gereken bir çalışmadır. Bu yüzden halen düzenli olarak yeni içerik üretiyor, ziyaretçilerimize yeni bilgiler sunmaya devam ediyoruz.

Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya yeni kişilere ya da önceki ziyaretçilerinize ulaşmak için en büyük alandır. Dolayısı ile geliştirdiğiniz ya da yeni ürettiğiniz içerikleri sosyal medya hesaplarınızda takipçileriniz ile paylaşmak önemlidir. Bu örnekte de ürettiğimiz ya da güncellediğimiz içerikleri sosyal medya hesaplarından daha geniş kitlelere yaymak için çalışma yaptık.

SEO Çalışmasında Hangi Araçları Kullandım?

Elbette Google'ın resmi araçları olan Analytics ve Search Console her SEO çalışmasında olduğu gibi bu çalışmamızda da baş yardımcımızdı. Kelime takibi, analiz ve site denetiminde ise daha önceden de sizlere detaylı anlatımını yaptığım SiteChecker uygulamasını kullandım. Bu araçla ilgili bir çok detaylı içeriği web sitemde ve Youtube kanalımda bulabilirsiniz. Yazılımı şimdi merak edenler ve hemen denemek isteyenler SiteChecker'dan ücretsiz demo talep edebilirler.

Seo: Sitechecker - Kendi Sitemde 5 Aylık Seo İncelemesi başlıklı içeriğim ilginizi çekebilir.

Sonuç

Yaklaşık bir yıla yakın bir süredir çalışma gerçekleştirdiğimiz bu doktorumuzla oldukça keyifli bir süreç geçirdik. Çok çabaladık, çalıştık ancak tüm bunların karşılığını aldık. Önümüzdeki dönemlerde organik trafiğimizin katlanarak artacağını düşünmekteyim...

Görüldüğü gibi dijital pazarlama alanında SEO oldukça önemli bir konudur. Şirketinizi, markanızı ya da bireysel olarak kendinizi büyütmek istiyorsanız SEO alanında mutlaka bir profesyonel çalışma yapmanızı öneririm :)

Yorumlar
08/Kasım/2022 (00:21:24) tarihinde Alparslan Duygu yazdı:
Emeklerinize sağlık, başarılarınız daim olsun
Bu yoruma cevap yaz
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Wordpress ve SEO 10/02/2023

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...